Ja si do të kategorizohen veteranët me ligjin e ri dhe sa para ju takojnë në muaj

Deputetët e Kuvendit të Kosovës gjatë seancës së jashtëzakonshme, sonte kanë miratuar shqyrtimin e dytë të Projektligjin për veteranët e luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Në votimin e parë për Projektligjin me ndryshime kanë votuar 45 deputetë, 6 ishin kundër, ndërsa 7 abstenuan, për çka u deshtë të votohet sërish, pasi në votim morën pjesë 58 deputetë.

Ndërsa, në votimin e dytë, ku në sallë ishin 68 deputetë, 44 deputetë votuan për, 8 ishin kundër, 11 abstenuan, shkruan lajmi.net.

Si do të kategorizohen veteranët dhe cili është pensioni që do të marrin ata.

Veterani luftëtar i mobilizuar në luftë nga fillimi i saj deri në fund me pension 250 euro, veterani luftëtar i mobilizuar në luftë nga data 5 mars 1998 deri në fund me pension 170 euro dhe veterani luftëtar i mobilizuar në luftë nga data 31 mars 1999 deri në fund me pension 120 euro.

Kryeministri Isa Mustafa ka thënë se në rast se Ligji nuk miratohet brenda këtij viti, Kosova rrezikon të dalë nga programi i FMN-së.

Në ditën e tyre, veteranët e UÇK-së bëhen me Ligj të ri

Kuvendi ka miratuar Projektligjin për veteranët Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Deputetët e Kuvendit të Kosovës gjatë seancës së jashtëzakonshme, sonte kanë miratuar shqyrtimin e dytë të Projektligjin për veteranët e luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Në votimin e parë për Projektligjin me ndryshime kanë votuar 45 deputetë, 6 ishin kundër, ndërsa 7 abstenuan, për çka u deshtë të votohet sërish, pasi në votim morën pjesë 58 deputetë.

Ndërsa, në votimin e dytë, ku në sallë ishin 68 deputetë, 44 deputetë votuan për, 8 ishin kundër, 11 abstenuan.

Obama nënshkruan Ligjin e ri për mediet ndërkombëtare

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Barack Obama, e ka nënshkruar legjislacionin e ri, me të cilin konsiderohet se do të konsolidohet mbikëqyrja e transmetuesve joushtarakë të Shteteve të Bashkuara, duke i lënë ata në dorën e një shefi ekzekutiv të vetëm.

Periskopi.com Lajme

Ky është një rishikim, që është përshëndetur nga mbështetësit si reformë shumë e nevojshme, por kritikët kanë tërhequr vërejtjen se mund ta rrezikoj pavarësinë gazetareske.

Legjislacioni, që është pjesë e ligjit më të gjerë për shpenzimet e mbrojtjes së Shteteve të B,ashkuara për vitin 2017, të cilin zoti Obama e ka shndërruar në ligj duke e nënshkruar, e ristrukturon Bordin e Guvernatorëve të Transmetuesve (BBG), që është agjenci për mbikëqyrjen e transmetuesve qeveritarë civilë dhe të operacioneve të mediave, ku përfshihen edhe Radio Evropa e Lirë/Radio Liria dhe Zëri i Amerikës.

Me legjislacionin e ri do të zëvendësohet BBG-ja dypartiake me një bord këshilldhënës, i nominuar nga presidenti, që nuk do të ketë autoritet për vendimarrje. Por, këtë autoritet do ta ketë shefi ekzekutiv që nominohet nga Shtëpia e Bardhë dhe është subjekt i konfirmimit të Senatit të Shteteve të Bashkuara.

Mbështetësit e këtij legjislacioni, që është udhëhequr nga republikani nga Kalifornia, Ed Royce, anëtar i Dhomës Përfaqësuese të Kongresit të Shteteve të Bashkuara, dhe administrata e presidentit, Barack Obama, thonë se ai do ta përmirësoj efikasitetin e transmetuesve ndërkombëtarë të Shteteve të Bashkuara, duke e eliminuar BBG-në e tashme, që përbëhet nga anëtarët që shërbejnë gjysmë orari të punës dhe nuk takohen rregullisht.

Por, kritikët e këtij legjislacioni kanë ngritur shqetësime se ai mund ta dëmtojë integritetin gazetaresk të mediave nën ombrellën e agjencisë. Kritikët thonë se autoriteti i këtillë në duart e shefit ekzekutiv të emëruar nga Shtëpia e Bardhë, mund t’i cenoj të drejtat editoriale në raportet ndërmjet mediave dhe qeverisë.

Shefi ekzekutiv i Bordit të Guvernatorëve të Transmetuesve (BBG), John Lansing, mbetet në këtë post, që ishte krijuar vitin e kaluar. Por, kundërshtarët e legjislacionit kanë tërhequr vërejtjen se presidenti i zgjedhur amerikan, Donald Trump, i cili ka raporte kundërthënëse me mediat, mund të synoj instalimin e lojalistit, i cili do ta përdorë agjencinë si mjet në agjendën e zotit Trump.

Në një intervistë të publikuar më 13 dhjetor në rrjetin Fox News, Ed Royce i ka hedhur poshtë këto vërejtje duke i cilësuar ato si “histeri”.

“Disa e paraqesin këtë si maskim, por kjo nuk ka asgjë të përbashkët me presidentin e ardhshëm të Shteteve të Bashkuara, Donald Trump”, tha Ed Royce.

John Lansing në një letër te personeli, më herët këtë muaj, ka shkruar se legjislacioni “nuk e ndryshon kufirin ndërmjet qeverisë federale dhe gazetarëve të pesë rrjeteve tona”.

“Mbajtja e pavarësisë sonë gazetareske dhe kredibiliteti ynë në gjithë botën, mbetet i rëndësisë më të madhe”, ka shkruar Lansing.

Derisa Zëri i Amerikës është agjenci federale dhe formalisht pjesë e qeverisë së Shteteve të Bashkuara, Radio Evropa e Lirë/Radio Liria dhe organizatat e saj simotra, Radio Azia e Lirë dhe Radio Marti, janë koorporata të pavarura me bordet e tyre të veçanta editoriale, të financuara nga Kongresi i Shteteve të Bashkuara.

Megjithatë, të gjitha ato mibikëqyren nga BBG-ja.

Mustafa kërkon fuqizimin e masave për zbatimin e Ligjit për Kontrollin e Duhanit

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Isa Mustafa, mori pjesë në konferencën për fuqizimin e masave për zbatimin e Ligjit për Kontrollin e Duhanit.

Periskopi.com Lajme

Në këtë konferencë, të pranishëm ishin edhe ministri i Shëndetësisë, Imet Rrahmani, shefi i Zyrës së Organizatës Botërore të Shëndetësisë në Kosovë, Skënder Syla, drejtori i Instituti Kombëtar të Shëndetësisë Publike, Naser Ramadani, deputetë dhe kryetarë të komunave të Kosovës.

Kryeministri Mustafa, me këtë rast, përmendi ndryshimin kulturor dhe shëndetësor që solli në Kosovë ky ligj, duke krijuar mjedise të lira nga pirja e duhanit, konsumim të zvogëluar në familje por edhe ulje në ekspozim ndaj duhanit në mesin e të rinjve. Megjithatë, kryeministri theksoi se ka pasur ulje të disiplinës të organeve mbikëqyrëse dhe zbatuese që nga viti 2013, kur Ligji u aprovua në Kuvend.

“Sipas të dhënave të raportuara brenda një viti, si pasojë e pirjes së duhanit, merret jeta e rreth dy mijë kosovarëve, pa llogaritur edhe humbjet tjera që lidhen me invaliditetin, me rënien e produktivitetit në punë, me vuajtjen dhe ngarkesat materiale e shpirtërore për familjet”, tha kryeministri.

Kryeministri Mustafa ka kërkuar që takimi i sotëm të jetë një nxitës për të korrigjuar dhe për të përmirësuar sjelljet që do të mundësonin zbatim edhe më të mirë të Ligjit.

“Sa i përket anës së veprimeve qeveritare, përpos anës ligjore, ne kemi marrë edhe masa në ngritjen graduale të akcizës në duhan duke filluar nga 32 euro për kilogram në vitin 2013  për të arritur në 41 euro në vitin 2016, e cila ka krijuar kushte që të bie pak kërkesa për duhan dhe po ashtu të sigurohen të hyra për buxhetin si pasojë e kësaj. Do të bëjmë përpjekje më tutje që në koordinim me të gjitha organizatat të harmanizojmë politikat tona edhe në këtë aspekt”, tha kryeministri.

 

Ministri i Shëndetësisë, Imet Rrahmani ka kërkuar ndihmën e inspektorateve tjera për zbatimin e ligjit, por edhe të të gjitha institucioneve publike, sidomos angazhim më të madh nga ana e kryetarëve të komunave.

“Ne do t’i përmbushim obligimet tona duke përfunduar Programin për Kontroll të Duhanit, e gjithashtu edhe legjislacionin sekondar, por nëse në zbatim nuk angazhohen të gjitha inspektoratet, rezultatet prapë nuk do të jenë të mira. Prandaj,  Ministria e Shëndetësisë konsideron se qasja e mëtejme duhet të ndryshojë rrënjësisht, duke filluar nga ne si bartëse të këtij ligji, e gjithashtu, edhe nga organet tjera”, tha ministri Rrahmani.

Skënder Syla, shef i Zyrës së Organizatës Botërore të Shëndetësisë potencoi se numri i madh i vdekjeve të parakohshme në Kosovë që vjen nga duhanpirja aktive dhe pasive, është dëshmi e qartë për nevojën e veprimit të menjëhershëm dhe të domosdoshëm institucional dhe individual.

“Ligji për Kontrollin e Duhanit vë në prioritet kontrollin e duhanit, me qëllim mbrojtjen e shëndetit publik të gjeneratave të tashme dhe të ardhme, nga pasojat shëndetësore, sociale, ekonomike dhe mjedisore nga konsumimi i duhanit”,  tha Syla.

Fjala e plotë e kryeministrit Isa Mustafa:

Më lejoni të hapi takimin e  sotëm, në të cilin e kemi shtruar një çështje shumë të rëndësishme që ka të bëjë me shëndetin, ka të bëjë  me mjedisin dhe me mirëqenien e qytetarëve e që është zbatimi i Ligjit për Kontrollin e Duhanit.  Zbatimi mirëfilltë i këtij ligji do të ndikoj fuqishëm në parandalimin e vdekjeve të parakohshme, të invaliditet dhe të humbjeve të tjera nga pasojat e drejtpërdrejta dhe të tërthorta që shkakton duhani.

Të rikujtoj se Kuvendi i Republikës së Kosovës e ka miratuar më 4 prill të vitit 2013 Ligjin për Kontrollin e Duhanit, dhe se gjatë vitit të parë të zbatimit të këtij Ligji, Kosova ka qenë model i zbatimit të suksesshëm jo vetëm në rajon dhe janë arritur mjaft shumë suksese në fushën e shëndetit publik, të cilat suksese ishin evidentuar atëherë edhe në Raportin e Progresit për Kosovën.

Është konstatuar se zbatimi i Ligjit ka sjell një ndryshim edhe kulturor edhe shëndetësor në Kosovë, janë krijuar mjedise qind për qind të lira nga pirja e duhanit. Evidentohet se duhani konsumohet më pak në familjet kosovare sidomos brenda shtëpive dhe në prani të fëmijëve. Janë rritur ndjeshëm njohuritë e qytetarëve për ligjin dhe efektet negative të pirjes së duhanit, ndërsa studimet e kryera nga profesionistët tanë të fushës së shëndetit publik flasin edhe për uljen e konsumit dhe ekspozimit ndaj duhanit në mesin e të rinjve.

Mirëpo nëse i përcjellim rezultatet nga viti i parë i zbatimit të këtij ligji dhe më tutje, mund të vërejmë se kemi rënie në zbatimin e tij, kemi ulje të disiplinës dhe të angazhimit të organeve mbikëqyrëse dhe organeve zbatuese.

Të dhënat e raportuara nga Ministria e Shëndetësisë si udhëheqëse e Këshillit Ndërministror për Kontrollin e Duhanit dhe koordinator shtetëror, tregojnë që me gjithë rezultatet pozitive që i ka prodhuar ky ligj si në rrafshin shëndetësor ashtu edhe në atë social dhe mjedisor, rënia e nivelit të zbatimit të ligjit është shoqëruar me raportim jo adekuat të institucioneve zbatuese për aktivitetet e tyre, me involvim të ulët të disa inspektorëve në zbatimin e ligjit, me mos koordinim në mes institucioneve zbatuese, me trajtim të ngadalshëm nga ana e gjykatave të fletëparaqitjeve të dërguara nga inspektorët për shkelësit e ligjit dhe me involvim akoma të ulët të autoriteteve komunale në zbatimin e ligjit.

Prandaj pa dashur që të veçoj përgjegjësitë sipas këtyre konstatimeve, unë konsideroj se takimi i sotëm duhet të jetë një nxitës për të korrigjuar dhe për të përmirësuar sjelljet që do të mundësonin zbatim më të mirë të ligjit.

Sipas të dhënave të raportuara brenda një viti si pasojë e pirjes së duhanit merret jeta e rreth dy mijë kosovarëve,  pa llogaritur edhe humbjet tjera që lidhen me invaliditetin, me rënien e produktivitetit në punë, me vuajtjen dhe ngarkesat materiale, shpirtërore për familjet.

Sa i përket anës së veprimeve qeveritare përpos anës ligjore, ne kemi marrë edhe masa në ngritjen graduale të akcizës në duhan duke filluar nga 32 euro për kilogram në vitin 2013 për të arritur në 41 euro në vitin 2016, e cila ka krijuar kushte që të bie pak kërkesa për duhan dhe po ashtu të sigurohen të hyra për buxhetin si pasojë e kësaj.

Do të bëjmë përpjekje më tutje që në koordinim me të gjitha organizatat të harmanizojmë politikat tona edhe në këtë aspekt. Dëshiroj po ashtu të nënvizoj se Raporti i Progresit për vitin 2016 në mënyrë të qartë ka theksuar nevojën e fuqizimit të zbatimit të këtij Ligji, të njëjtën gjë e ka kërkuar edhe Organizata Botërore e Shëndetësisë, që mbetet një institucion në të cilin ne synojmë që të anëtarësohemi. Unë jam i vetëdijshëm se ekziston varshmëria e duhanpirësve nga duhani në njërën anë sikurse ekziston interesi i bizneseve në anën tjetër, por mbi të gjitha ne duhet të vlerësojmë aspektin shëndetësor, social dhe mjedisor të duhanit.

Prandaj, për fund, më lejoni të theksoj se praktika ka dëshmuar se një koordinim më i mirë, mund të prodhojë rezultate konkrete dhe rezultate më të mira dhe unë pres që sot, varësisht prej diskutimeve, të cilat ne do t’i zhvillojmë këtu, të merremi vesh dhe t’i konkretizojmë edhe veprimet e mëtejme  konkrete.

Këto veprime sipas orientimeve të këtij Këshilli, do të parashihet hartimi i Programit Kosovar për Kontroll të Duhanit që tashmë është në procedurë e sipër, përmbyllja e legjislacionit sekondar, në mënyrë që të konkretizohen të gjitha masat parandaluese, vazhdimin e aksioneve inspektuese dhe koordinimin midis institucioneve që nuk ka qenë i mjaftueshëm deri tani, ndërgjegjësimin e vazhdueshëm të publikut lidhur me këtë problematikë dhe ngritjen e kapaciteteve për zbatimin e ligjit.

Ne do të jemi të përkushtuar që t’ju përkrahim maksimalisht, por edhe të kërkojmë rezultate konkrete në mënyrë që të rrisim efikasitetin e implementimit të këtij ligji.

Izrael, shtyhet votimi i projektligjit për “kufizimin e ezanit”

Është shtyrë përsëri votimi në Parlamentin e Izraelit (Knesset) për projektligjin i cili parashikon ndalimin e thirrjes së ezanit nga altoparlantët.

Periskopi.com Lajme

Në një deklaratë për AA, deputeti me origjinë arabe Ahmed Tijbi ka thënë se projektligji është shtyrë për herë të tretë, raporton AA

Tijbi në fjalën e tij ka theksuar se atij i ka thënë David Bitan, kryetari i grupit parlamentar të partisë në pushtet Likud që projektligji “për kufizimin e ezanit” nuk do të vijë në parlament. “Besoj që kjo gjë ka të bëjë vetëm me shtyrjen dhe jo anulimin e tij”, ka shtuar ai.

Ndërkohë gjatë një bisede telefonike që Presidenti i Izraelit, Reuven Rivlin ka pasur me Presidentin e Turqisë, Recep Tayyip Erdoğan, thuhet se krahas falënderimit që Rivlin ka bërë Erdoğanit për dërgimin e avionëve në ndihmë për fikjen e zjarreve në Izrael, është diskutuar edhe çështja e projektligjit “për kufizimin e ezanit”.

Në një deklaratë me shkrim nga zyra e Presidencës izraelite thuhet se Presidenti Erdoğan ka pyetur homologun izraelit për çështjen e “ndalimit të ezanit në Izrael”, ndërkohë në përgjigje të kësaj pyetjeje Presidenti Rivlin ka theksuar se do të merren parasysh të gjitha të drejtat e qytetarëve, si dhe liritë e besimeve fetare.

Projektligji për “kufizimin e ezanit”

Një projektligj i hartuar me pretendimin se ezani shkakton ndotje akustike duhet të aprovohet në 3 seanca të ndryshme në Parlamentin Izraelit në mënyrë që ai të hyjë në fuqi. Projektligji që ka ngjallur reagime të ashpra nga popullata muslimane në vend dhe bota islame, ka ardhur disa herë në këtë parlament, por nuk ka arritur të miratohet. Për herë të parë ky projektligj ka kaluar nga komisioni i ligjeve.

Daka më shumë se ndryshimin e ligjit zgjedhor, kërkon zbatimin e tij (Video)

Kryetarja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve në Kosovë, Valdete Daka thotë se standardet e zgjedhjeve i minon mungesa e besimit tek ata që i organizojnë.

Periskopi.com Lajme

Për Dakën më shumë se ndryshimi i ligjit zgjedhor ka rëndësi zbatimi i tij si dhe sjellja e partive në zgjedhje.

“Ligjin mund ta ndryshojmë çdo ditë, por jo vetëdijen e njerëzve apo të partive politike”, thotë Daka.

Gjatë intervistës për Zërin e Amerikës, Daka flet për zgjedhjet e jashtëzakonshme në komunën Drenas si dhe deklaratat politike të partive për zgjedhje të parakohshme.

Kryetarja e KQZ-së thotë se institucioni që drejton është i detyruar të zhvillojë zgjedhje kurdo që ato të thirren nga presidenti i republikës.

Ndërkohë Daka kujton ndikimin potencial që mund të ketë në cilësinë e zgjedhjeve afatet e ngushta kohore për përgatitjen e tyre.

Kryetarja e KQZ-së ishte në Uashington DC në kuadër të programit zgjedhor të SHBA.

Rrëfimi i minatorit që po i shkakton probleme Ligjit të Trepçës

Ish-minatori Besnik Beqiri u ndje mirë për ish-kolegët e tij kur para disa ditësh Ligji për Trepçën më në fund mori nënshkrimin e presidentit Thaçi.

Periskopi.com Lajme

Por as që i kishte shkuar mendja që rasti i tij, që aktualisht është në Dhomën e Posaçme të Gjykatës Supreme, do të mund ta kthente ligjin në pikën zero, transmeton Koha.net.

Beqiri kishte pësuar lëndim të rëndë në vitin 2013 në flotacionin e Kishnicës, për çka kishte marrë rreth 20 mijë euro nga sigurimi shëndetësor, por pretendon se edhe afër 20 mijë të tjera i kanë mbetur borxh.

Ai nga ekspertë është shpallur 100 % i paaftë për të kryer punë të rënda fizike dhe është vlerësuar t’i jetë zvogëluar aktiviteti i përgjithshëm jetësor në 60%.

Avokati i tij, Sylejman Klinaku, thotë se do të presin përgjigjen e Gjykatës Kushtetuese, por edhe sqarimet nga qeveria, pasi e sheh të palogjikshme që të bëhet bartja e aseteve, por jo edhe e obligimeve të Trepçës.

Por, sipas Besnik Berishës, këshilltar i Kryeministrit Mustafa, Ligji për Trepçën tashmë është konstatuar se është në përputhje me kushtetutën dhe se i njëjti nuk cenon asnjë të drejtë./ KTV

Nesër hyn në fuqi Ligji për Trepçën

Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Kadri Veseli, sot, në hollin e Kuvendit, bëri hapjen e ekspozitës “Kristalet e Trepçës”, në të cilën janë ekspozuar minerale të ndryshëm të nxjerrë nga nëntoka e Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Në ceremoni morën pjesë edhe studentë të Universitetit “Isa Boletini” në Mitrovicë.

Ditën e sotme, kryetari Veseli e konsideroi të jashtëzakonshme. Ai tha se tani të gjithë ndihen të lehtësuar, pasi që një gjigant ekonomik dhe krenari e Kosovës, siç është Trepça, tanimë e ka të sigurtë rrugëtimin dhe transformimit e vet, duke u vënë në shërbim të të gjithë qytetarëve të Republikës sonë.

Kreu i Kuvendit tha se që nga dita e nesërme, kur hyn në fuqi Ligji për Trepçën, pasuria e nëntokës së Kosovës nuk do të mbetet më në zgafella, por do të jetë pjesë e të mirave materiale, në shfrytëzim të qytetarëve tanë, raporton Periskopi

“Kosova është jashtëzakonisht e pasur. Pasurinë më të madhe e ka rininë, resursin human të saj. Rinia është ari dhe diamanti i Republikës së Kosovës. Njëkohësisht, Kosova ka resurse të pasura natyrale, të cilat, me forcën e mendjes, duhet të vihen në zhvillim të vendit tonë. Pikërisht ky është edhe mesazhi i kësaj ekspozite në mjediset e Kuvendit”, theksoi kryetari Veseli./ Periskopi

 

Huqja e Edi Ramës – Nuk e di që Kosova nuk ka Ligj për bërllog

Periskopi.com Lajme

Ditë të vështira për gazetat online në Shqipëri

Një nga gazetat kryesore online, Hashtag Albania, është prej disa ditësh e bllokuar. Me kërkesë të Carlo Bolinos, botuesit të një tjetër media, shqiptarja.com, kompania që bën mirëmbajtjen e Hashtag Albania e ka bllokuar atë për shkelje të supozuara të kushteve të shërbimit.

Periskopi.com Lajme

Në një ankesë zyrtare tek kompania amerikane që mirëmban Hashtag Albania, Carlo Bolino pretendon se kjo gazetë ka botuar fotografi të Bolinos pa pasur të drejtën e autorit, si dhe ka publikuar akuza të pavërteta kundër tij.

Hashtag Albania pohon se fotografitë e botuara të zotit Bolino janë botuar me leje të atyre që i kanë bërë fotografitë dhe pretendimi i shkeljes së të drejtave të autorit është i pavërtetë.

Ndërsa për akuzat ndaj Zotit Bolino, Hashtag Albania pohon se ato janë pjesë e një rubrike humori të kësaj gazete të titulluar Inbox dhe qartësisht të shënjuara si të tilla, prandaj nuk mund të diskutohen për vërtetësi faktike të tyre duke qenë se ato janë krijimtari artistike dhe jo raportim gazetaresk.

Çështja është padyshim e ndërlikuar nga ana juridike, aq më tepër që bëhet fjalë për juridiksionin amerikan ku është e regjistruar kompania që mirëmban Hashtag Albania.

Nga ana tjetër, padyshim, që mediat online kanë mëkatet e tyre dhe problemet e tyre me etikën dhe misionin gazetaresk. Këto janë çështje që meritojnë konsiderata etike, profesionale dhe ligjore; meritojnë reflektim dhe reagim.

Por ajo që është shqetësuese sot janë qëndrimet politike të qeverisë, sepse, në këtë situatë e vetmja gjë e qartë janë qëndrimet e pushtetit:

Ka një sulm të vazhdueshëm të paktën verbal prej më shumë se dy vjet nga Kryeministri Rama kundër disa mediave online të cilat janë ndër mediat e pakta që ai nuk kontrollon direkt apo indirekt. Hashtag Albania është një ndër mediat më të spikatura online për kritikat ndaj qeverisë dhe hetimet të aktiviteteve të dyshimta apo të paligjshme të qeverisë. Kjo gjë mund të kuptohet nga fakti se disa herë artikuj të saj kanë qenë objekt i “sqarimeve” nga portali propagandistik i qeverisë transparenca.al.

Qeveria ka marrë haptazi anë në konfliktin ligjor Hashtag Albania–Carlo Bolino: Drejtori i Komunikimit të Kryeministrit Rama në mënyrë joetike dhe joprofesionale ka ripostuar në Tëitter një artikull të Carlo Bolinos ku ky i fundit argumenton qëndrimin e tij kundër gazetave që ai pretendon se i kanë shkelur të drejtat.

Sulmi ndaj Hashtag Albania është vetëm një ndër sulmet apo kërcënimet në rritje kundër disa gazetave online. Sikurse kemi shpjeguar këtu, Exit.al është kërcënuar dy herë me padi gjyqësore për artikuj që kanë nxjerrë në pah veprime të dyshimta në mos të korruptuara të qeverisë dhe kryeministrit Rama.

Neësbomb.al njoftoi para dy ditësh se ka marrë një letër kërcënuese me padi gjyqësore nga një prej firmave kryesore përfituese të tenderave qeveritare gjatë tre viteve të fundit, Atelier 4. Një emision hetues, Publicus, u ndalua pasi mos transmetimit të një nga dokumentarët hetues të tij në lidhje me landfillin e Sharrës dhe vrasjen e të riut Ardit Gjoklaj. Ndërkohë, të gjitha autorët e këtij emisioni dhe dokumentarit të rradhës janë sulmuar në mënyrë personale nga gazeta të tjera onlinë të cilat promovohen nga eksponentë të qeverisë.

Të gjitha këto, sulme në mos të koordinuara janë të inkurajuara nga klima armiqësore që ka krijuar qeveria ndaj mediave online.

Një gjë është e qartë: gazetat online janë një realitet që nuk mund të luftohet aq lehtë sa mendon qeveria dhe aleatët e saj në media.

Ligjin për Trepçën duhet ta nënshkruaj Thaçi, problem vendimi i Kushtetueses

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi mund të nënshkruaj ligjin për Trepçën, edhe para se Gjykata Kushtetuese të jap vendimin e saj, rreth ankesës që Lista Serbe ka bërë për këtë ligj.

Periskopi.com Lajme

Këtë bindje e ka shprehur njohësi i çështjeve juridike Riza Smaka i cili ka thënë se jo domosdoshmërish duhet pritur vendimi i Kushtetueses.

Sipas tij, nëse vendimi i  kësaj të fundit më pas del i kundërt me vendimin e Presidentit, ligji mund të rikthehet përsëri në Kuvend.

Por, ndryshe është shprehur njohësi tjetër i çështjeve juridike, Mazllum Baraliu.

Ai ka thënë se më e mira do ishte që të pritej vendimi i Kushtetueses, ani pse do ishte mirë që ajo të ishte më e shpejt në dhënien e vendimit.

Qeveria tenton që të verbërve t’ua heqë pensionin e moshës

Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, Persona të Pagjetur dhe Peticione, mbajti sot dëgjim publik lidhur me zbatimin e rekomandimeve nga Raporti për mbikëqyrjen e zbatimit të ligjit nr.04/092 për Personat e Verbër.

Periskopi.com Lajme

Takimi është kryesuar nga deputetja , Lirije Kajtazi , kryetare e Komisionit për të Drejtat e Njeriut… , e cila e hapi diskutimin për të evidentuar mendimet e grupeve te interesit më qëllim të zbatimit sa më mirë të Ligjit për të verbrit .

Grupi punues, duke u mbështetur në të gjeturat faktike , gjatë procesit të mbikëqyrjes së zbatimit te Ligjit, nr.04/L-O92 Për Personat e Verbër , propozoi nxjerrjen e këtyre rekomandimeve:

Rekomandimi 1. Ndryshimi dhe plotësimi i nenit , 7.3 i ligjit . Ky nen, sipas anëtarëve të Komisionit funksional , që e kanë monitoruar zbatimin e Ligjit,  i përjashton personat e verbër nga e drejta e kompensimit nga skemat tjera si : pensionale , kontributdhdhenëse , të pleqërisë dhe sociale, raporton Periskopi

Të ndryshohet dhe plotësohet neni 7.4 i ligjit .Ky nen nuk është plotësisht i qartë , ngase e ka të drejtën e kompensimet material për shoqëruesin e personit të verbër , por nuk i ka përcaktuar kriteret të cilat duhet t’i plotësojë një person për të qenë shoqërues i personit të verbër.

Rekomandimi 2. Të zbatohen dispozitat e neneve : 9.2, 10.2, 10.3, 13.1 , 15 , të ligjit nr. 04/L-092 Për Personat e Verbër . Këto dispozita të ligjit në fuqi , sipas të gjeturave faktike , nuk janë duke u zbatuar ende .

Rekomandimi 3. Te nxirren të gjitha aktet nënligjore nga Qeveria dhe ministritë e autorizuara : MPMS , MSH, MASHT, MF, MI ,në afate prej gjashtë muajve nga dita e miratimit të rekomandimeve nga Kuvendi

Rekomandimi 4. Të nënshkruhet marrëveshja e përbashkët në mes të : MPMS-së, MASHT-it , MSH-së, në bashkëpunim me Shoqatën e Personave tëVerbër , për zbatim të nenit 10.3. të  ligjit , në afat prej gjashtë muajve nga dita e miratimit te rekomandimeve në Kuvend.

Ligji në fjalë nuk u votua për procedim për shkak të seancës plenare në Kuvend… anëtarët u dakorduan që dëgjimi publik të vazhdojë në një takim të radhës.

Në takimin e sotëm të pranishëm ishin përfaqësues nga Ministria e Punës dhe Mirëqenës Sociale (MPMS) , Shoqata e Personave të verbër, Komiteti i Grave të Verbëra të Kosovës. Ndërsa, takimit nuk i janë përgjigjur , Zyra e Kryeministrit dhe Ministria e Arsimit, edhe pse ishin të ftuar për të raportuar lidhur me zbatimin e rekomandimeve nga Raporti për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Personat e Verbër./ Periskopi

 

 

Selimi: AAK dhe NISMA votuan që Trepça të mos jetë në pronësi të Kosovës

Deputeti i Vetëvendosje, Rexhep Selimi ka treguar dy amendamentet e Grupit Parlamentar të VV-së, të cilat dje u kundërshtuan nga LD, PDK, AAK dhe Nisma.

Periskopi.com Lajme

Ai thotë se ato janë është kundërshtuar që Trepça të jetë Ndërmarrje Publike dhe Trepça të jetë Ndërmarrje Publike Qendrore në Pronësi të Republikës së Kosovës.

Selimi thotë, se VV u ka vënë në dispozicion këto amendamente, por thotë Selimi, dikush ka paturpësinë që ta akuzojë VV-në për kundërshtim të Ligjit të Trepçës.

Lexoni reagimin e plotë të Selimit:

Këto janë vetëm dy nga amandamentet e GP të Lëvizjes VETËVENDOSJE të cilat u kundërshtuan nga shumica e deputetëve të LDK, PDK, AAK dhe NISMA-s.

Për dijeninë e atyre që duan ta dijnë, ata votuan KUNDËR që Trepça të jetë NDERMARRJE PUBLIKE TREPÇA SH.A. (shih andamentin 2 të LVV-së)

Për dijeninë e atyre që duan ta dijnë, ata votuan KUNDËR që Trepça të jetë NDËRARRJE PUBLIKE QENDRORE NË PRONËSI TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS. (shih amandamentin 3 të LVV-së)E, pastaj dikush prej tyre ka paturpësinë që ta akuzojnë Lëvizjen Vetëvendosje se paska qenë kundër Ligjit për Trepçën.

Ne ua vumë në dispozicion amandamentet të cilat Trepçën do ta mbanin si nderrmarrje publike ne pronësi të Republikës së Kosovës. Ata i refuzuan me arrogancë. Ne ua dhamë amandamentet por nuk mumd t’ua japim edhe gjithçka tjetër të nevojshme të cilën ata nuk e paten.

Në këtë seancë kishim rastin që ta benim një ligj që do ta mbronte Trepçën nga kushdo që pretendon ta përvetësojë përveç Republikës së Kosovës. E ardhmja do ta kjartësojë edhe më shumë hilen e këtij pushteti rreth Trepçës.

“Trepça” bëhet me Ligj

Me 79 vota PËR, 14 abstenime, asnjë kundër Kuvendi i Kosovës ka miratuar Ligjin e ri për "Trepçën".

Periskopi.com Lajme

Tashmë ajo do të bëhet shoqëri aksionare, me 80% Qeveria dhe 20% punëtorët, raporton Periskopi

Kuvendi i Kosovës ka filluar seancë për këtë çështje në orën 15:00 të së premtes, pas miratimit në lexim të parë, me një pauzë katër orëshe ku në Komisione adekuate janë dërguar mbi 20 amendamente.

Kështu, 2 orë pas mesnatës, apo orët e para të së shtunës, Kosova pas shumë vitesh ka Ligjin për “Trepçën” i cili pritet të hyj shpejt në funksion, raporton Periskopi

Nuk duhet harruar se që nga fillimi edhe në Qeveri dhe në Kuvend, janë Lista Serbe ata që e kanë kundërshtuar këtë Ligj duke thënë se nuk kanë qenë të përfshirë dhe se kanë frikë çfarë do të ndodh me punëtorët serb që punojnë në “Trepça” në veri.

Ndërmarrja “Trepça” për shumë vite ka qenë problematike, madje që nga shpallja e pavarësisë së Kosovës, ajo ka dy drejtor, një në pjesë jugore, dhe një serb në pjesën veriore./ Periskopi

 

 

Veseli beson se vetëm ai e ka mirë sa i përket “Trepçës”

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli, para se të hynin në seancën e Kuvendit të Kosovës, e cila tashmë ka kaluar mesnatën, tha se vendimi është shumë i rëndësishëm për të ardhmen e Trepçës.

Periskopi.com Lajme

Veseli ka folur edhe për qëndrimet e Vetëvendosjes.

“Qëndrimi i Vetëvendosjes është aspak korrekt, që nuk përkon as me qëndrimet e minatorëve. Gabim e ka edhe Lista Serbe edhe Vetëvendosje”, tha ai.

“Dua të them vetëm nga qëndrimet politike, e unë i thërras që ta përkrahin dhe ta votojnë ligjin për Trepçën”, tha Veseli.

AAK në pritje të seancës për Trepçën, edhe pas dy orësh

Grupi parlamentar i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës në këto momente po qëndron ende në Kuvendin e Kosovës.

Periskopi.com Uncategorized

Krejt kjo pasi që Kuvendi ka paralajmëruar seancë tjetër për ligjin mbi Trepçën.

Pal Lekaj në rrjetin e tij social ‘Facebook’, ka postuar një fotografi me anëtarët e grupit parlamentar të AAK-së duke thënë se janë në pritje të ligjit të Trepçës.

Ndonëse kjo seancë ishte paralajmëruar të filloj në orën 20:30, një gjë e tillë ende nuk ka ndodhur.

NISMA mbështet Ligjin për Trepçën por ka një kërkesë

Kreu i Nismës, Fatmir Limaj për projektligjin për Trepçën në Kuvend është shprehur se aty duhet të saktësohet çështja e aseteve të saj.

Periskopi.com Lajme

Ai ka thënë se ky projektligj në krahasim me atë të para dhjetë muajve është shumë më i mirë, dhe se kritikat kanë pasur efektin e tyre, ndërsa ka theksuar se e mbështet këtë projektligj.

“Nëse kritikat janë të drejta në interes të vendit merren drejt dhe seriozisht atëherë fiton vendi, dhe ky projektligj tani është shumë më ndryshe si ai para dhjetë muajve. E mbështesim këtë projektligj. Trepça nuk është i një regjioni, e një Qeverie me një mandat, por duhet të merren parasysh të gjitha vërejtjet e të gjitha partive politike dhe të përmirësohen të gjitha gjërat e padobishme nga ky projektligj”, ka thënë Limaj.

Ai ka kërkuar që të përcaktohet çështja e aseteve.

“Ajo që ne e kemi të paqartë është çështja e aseteve, ne kërkojmë që saktësisht në këtë projektligj të përcaktohen asetet e Trepçës. Të gjitha asetet të cilat kanë qenë në të kaluarën e Trepçës të kalojnë në këtë ndërmarrje të Trepçës, praktikisht të re”, është shprehur ai.

Limaj ka thënë se duhet të sqarohet edhe çështja e 20 përqindëshit të punëtorëve. Ky 20 përqindësh ai ka thënë se duhet t’iu jepet punëtorëve të viteve 89-të.

“Çështja e punëtorëve. Minatorët e 89-tës edhe në Kishnicë edhe në minierat e tjera duhet të përcaktohet që t’iu jepet 20 përqindëshi. Le të shërbejë ky moment shumë i rëndësishëm për ekonominë e vendit si simbol i krenarisë dhe i shpresës tonë, dhe të krijimit të zhvillimit të vendit. Kosova ka nevojë për investime direkte. Kosova ka nevojë me e ngrit në këmbë Trepçën”, është shprehur Limaj.

Tre krerët e lartë të shtetit, shkelin sërish ligjin, dalin njëherësh jashtë shtetit

Në stadiumin “Loro Boriçi” në Shkodër sonte nuk mund të jenë të gjithë fizikisht, por së paku do të jenë me zemër dhe pranë televizionit për të parë ndeshjen Kosovë-Kroaci.

Periskopi.com Lajme

Por ata që nuk e kanë lëshuar një rast të tillë t’iu ikë nga duart janë krerët e shtetit.

Lajmi.net merr vesh se sonte në stadiumin e Shkodrës për të parë këtë ndeshje janë Presidenti i Republikës, Hashim Thaçi, i cili këtë edhe e ka deklaruar më herët, raporton lajmi.net

Por atje sonte janë edhe kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli. E përveç tij, drejt qytetit kryesor të veriut të Shqipërisë ka udhëtuar edhe kryeministri i vendit, Isa Mustafa.

Në anën tjetër, dalja e tre zyrtarëve të lartë të shtetit është kundër Ligjit të Protokollit të Shtetit, pasi praktikisht vendi mbetet pa asnjërin prej zyrtarëve të lartë.

Kjo është e sanksionuar në Ligjin Nr. 03/L-132 për protokollin e Shtetit të Republikës së Kosovës, saktësisht, kreu IV që flet për ceremonialin zyrtar të autoriteteve të larta të shtetit.

Kjo do të thotë se në rast të ndonjë ngjarje të jashtëzakonshme në Kosovë, askush nuk do të jetë në gjendje të japë ndonjë urdhër, pasi kështu parashikohet me ligj.

Në këtë Ligj, në nenin 19, pika 4, saktësisht shkruan se “ Protokolli i Shtetit vihet ne dijeni paraprakisht për çdo lëvizje të personaliteteve kryesore, Presidentit, Kryetarit të Kuvendit dhe Kryeministrit jashtë shtetit. Vizitat bashkërendohen në mënyrë që të mos jenë të tre njëkohësisht jashtë vendit”.

Arsyeja pse Protokolli i Shtetit që funksionin në kuadër të Ministrisë së Punëve të jashtme e që merret me të gjitha përgatitjet e vizitave brenda e jashtë vendit të zyrtarëve të lartë shtetërorë, përfshirë edhe ministrit të Punëve të Jashtme është që vendi të mos mbetet me vakuum institucional.

E kjo nuk është hera e parë që Presidenti, kryeministri e Kryetari i Kuvendit, shkelin këtë ligj.

Kështu kanë vepruar edhe me rastin e ceremonisë së shenjtërimit të Nënë Terezës në Vatikan, javë më parë.

Në atë meshë ishin të pranishëm që të tre, duke e lënë vendin në mëshirën e askujt.

Oda Ekonomike Amerikane: Për keqardhje mënyra si u bë Ligji për Trepçën

Qeveria e Kosovës gjatë javës së kaluar me procedurë të përshpejtuar e ka dërguar në Kuvend Ligjin për Trepçën.

Periskopi.com Lajme

Ky ligj pritet të miratohet gjatë ditës së nesërme nga ana e të zgjedhurve të popullit. Por procedimi i kësaj çështje me procedurë të shpejtë në Kuvend ka ngjallur edhe reagime nga deputetët, njohës të çështjeve ekonomike, por edhe të Odës Amerikane që vepron në Kosovë.

Në një prononcim për Gazetën Express, drejtori ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka, ka thënë se është shqetësuese që një ligj kaq i rëndësishëm si ky i Trepçës të vonohet për vite me radhë nga ana e Qeverisë, e në fund të procedohet në Kuvend në mënyrë të përshpejtuar.

Madje Zeka thotë se Ligji për Trepçën po trajtohet nga ekspertë të cilët nuk janë të trajnuar për të dhënë kontribut rreth çështjes së Trepçës.

Është për keqardhje që një ligj kaq i rëndësishëm si ky që pritet të rregullojë çështjen e një ndërmarrje strategjike për zhvillimin ekonomik të vendit vonohet për vite të tëra dhe në fund trajtohet me procedurë të shpejtë, pa diskutim të mirëfilltë publik, posaçërisht me ekspertët e fushës të cilët do të mund të jepnin kontribut të vlefshëm në aspektet teknike të ligjit”, ka thënë Zeka.

E Oda Ekonomike Amerikane edhe më parë ia kishte bërë me dije Qeverisë së Kosovës se ndërrimi i statusit të Trepçës nga ndërmarrja shoqërore në atë publike nuk do t’i zgjidhte problemet e saja.

“Secili iluzion se Trepçës do të mund t’i kthehej nami i dikurshëm me investime të shtetit, do të ishte jo vetëm i pamundur, por edhe i dëmshëm në aspekt të trajtimit të ardhshëm të kësaj ndërmarrje”, ka thënë Zeka për Express.

Ndër të tjerash, drejtori ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka, ka thënë se Ligji për Trepçën duhet të hap mundësinë e përfshirjes së kapitalit privat e sidomos atij të huaj, që do të përkthehej në investime të reja teknologjike dhe rritje te kapaciteteve te prodhimit në këtë ndërmarrje.

Ndërkohë kreu i Kuvendit Kadri Veseli, dje u ka dërguar draftin e projektligjit për Trepçën i cili do të votohet nesër në Kuvend.

E dhoma e Posaçme e Gjykatës Supreme ia kishte zgjatur afatin Qeverisë së Kosovës deri më 2 nëntor të këtij viti, për përgatitjen e planit të riorganizimit për të parandaluar futjen e “Trepçës” në likuidim.

Nga kompleksi i dikurshëm i “Trepçës”, aktualisht në gjendje pune janë vetëm minierat e Stantërgut, Novobërdës dhe ajo që ndodhet në pjesën veriore të Kosovës. Mineralet bruto që nxirren prej tyre shkojnë për eksport, por kostoja nuk arrin të mbulojë as pagat e 2.400 punonjësve, ndaj prej vitesh ato subvencionohen nga qeveria.