Connect with us

Lajme

Kompanitë e sfidojnë ligjin, shkelin privatësinë e qytetarëve

Published

on

Qytetarët e Kosovës po rrezikojnë të dhënat e tyre personale, të cilat po mbesin të disponueshme për secilin kalimtar rasti.

Kompanitë prej të cilave ata marrin shërbime u dorëzojnë faturat e hapura, pa zarfe, pothuajse çdo herë, pranë dyerve të ndërtesave ku ata banojnë.

Prapa kamerave të Tribuna Channel, qytetarët janë shprehur shumë të shqetësuar, derisa kanë thënë se në këtë mënyrë po u ekspozohen rreziqeve të shumta.

Mbrotja e privatësisë së qytetarëve të Kosovës është e garantuar me kushtetutë, në nenin 36, derisa janë të hartuara edhe ligjet për mbrojtjen e të dhënave personale.

Neni 14 i ligjit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale, përcakton qartë se zyrtatër që mirren me përpunimin e të dhënave, janë të obliguar që gjatë, dhe pas kryerjes, së punëve të kontrktuara, të mbrojnë fshehtësinë e të dhënave personale me të cilat njihen.

Por, në shtetin më të ri në Europë, kompanitë në vazhdimësi po e sfidojnë ligjin dhe kushtetutën e vendit.

Agjencia që është e ngarkuar të mbikqyrë zbatimin e rregullave për mbrojtjen e të dhënave personale,cdo ditë pranon ankesa të shkeljës së privatësisë së qytetarëve.

Jeton Arifi, drejtor për financa dhe shërbim të përgjithshëm, thotë se në vazhdimësi bëjnë këshillimin e kompanive të ndryshme, për mbrojtjen e të dhënave.

Ai thotë se probleme të tilla kanë adresuar në gjykata, duke ngritë padi kundër ndërmarrjeve që kanë bërë shkelje të ligjit.

Sipas tij, nëse Agjencia për Mbrojtjen e të Dhënave do të kishte të të drejtë të gjobisë vet kompanitë në fjalë, atëherë do të ulej numri i shkeljeve.

“Meqenëse ligji jonë është në plotësim ndryshim ne po presim shpejtë që Qeveria dhe Kuvendi të bëjnë punën e tyre dje me këtë rast t’i shtohet një përgjegjësi e re agjencisë, meqë rast do të mund të shqiptojmë gjoba të drejtëpërdrejta ndaj shkelqësve të qëllimshëm të drejtave të qytetarëve në privstësi. Nëse agjencia do të ketë mundësi të shqiptohet gjoba drejtëpërdrejtë, atëherë besoj që edhe këto shkelje do të jenë shumë më të rralla”, thotë ai.

Ndërsa Ganimete Musliu, nënkryetare e Komisionit Parlamentar për Mbikqyrjen e Frocës së Sigurisë së Kosovës, komision ky që e mbikqyr Agjencinë për Mbrojtjen e të Dhënave, problemin e faturave të pa-zarfuara e ka ngritur shumë herë në seancë plenare dhe në komision.

“I kemi kërkuar që të mirret me këtë problem, sepse me të vërtetë është një problem jo i vogel, sepse nëse dikuj me të vërtetë i shkelen të drejtat personale janë pikërisht qytetarët e Republikës së Kosovës, me shpërndarjen e faturave të shërbimeve piblike, pa dalli, duke filluar nga KEDS, ujesjellësi, mbeturinat, ngrohtorja e kështu me radhë. Të gjitha këto institucione ek anë obligim që faturat t’i dërgojnë konsumatorit në mënyrë të zarfuar dhe në ketë i kemi kërkuar Agjensionit për Mbrojtjen e të Dhënave. Ne si komision krejt cka mund të bëjmë është ta ftojmë prap agjensionin, t’i kërkojmë prap sic i kemi kërkuar në vazhdimësi, sic e kemi ngritë në seanca parlamentare”, thotë ajo.

Musliu, derisa flet për pamjet e ndërtesave të mbushura me fatura të pa-zarfuara, në kohën kur bëhet shpërndarja e tyre, thotë se ky fakt sa është i rrezikshëm aq edhe i besdishëm për secilin qytetar.

“Është shumë e bezdisshme t’i shohësh, ashtu të lëna në derë, thjesht pas asnjë lloj kujdesi nga ana e shpërndarësve të faturave, është e besdishme dhe është e rrezikshme sepse ka shumë indikatorë që mund të dëmtojnë konsumatorin në këtë aspekt. Andaj, shpresoj që kompanitë në fjalë, përfundimisht të vetdijësohen sepse kur kanë t’i inkasojnë të hyrat buxhetore, ata thejsht thirren në standarde europiane, ndërsa edhe zarfimi i faturave është një standard europian që ne duhet të përmbushim. Nuk po kërkojmë asgjë më shumë as më pak; thjesht të ruhen dhe të mbrohen të dhënat tona personale”, thotë Musliu.

Qytetarët e Kosovës, kanë të garantuar me ligj, të drejtën e ushtrimit të padisë ndaj kompanive të cilat ekspozojnë të dhënat e tyre personale. Madje, u garantohet e drejta që të kërkojnë dëmshpërblim.

Mentor Hoxhaj, ekspert i fushës për mbrojtjen e të dhënave personale, thotë se kompanitë në fjalë, me mos-bindjen e tyre, po e sfidojnë ligjin.

“Kemi një përpunim jo të ligjshëm dhe kemi shkelje të masave të sigursë, në këtë rast, masave fizike të sigurisë për të mbuluar këto të dhëna, që këto të dhëna mos të zbulohen, mos të kenë casje të pa autorizuar të qytetarëve të Republikës së Kosovës….08.13 Kemi një mos-bindje të kontrollorëve në zbatimin e ligjit, kemi sfidë, praktikisht kemi një sfidë që jemi duke u ballafaquar, kemi një sfidë sa i përket zbatimit të ligjeve në fuqi, organet publike dhe private janë duke sfiduar ligjin duke mos zarfuar cfardo të dhëne të faturave që u servohen qytetarëve”, thotë Hoxhaj.

Në vitin 2014, Agjencia pati proceduar një lëndë në Gjykatën Themelore në Prishtinë, kundër kompanisë KEDS. E njejta gjykatë kishte gjobitur me nëntë mijë euro kompaninë dhe një mijë euro drejtuesin e saj.

Por, pas ankesës së kompanisë, Gjykata e Apelit kishte ulur gjobën në vlerë prej tre mijë euro.

“Ata kanë shkallen e dytë, mund të ankohen, në një rast tonin, e kemi gjobitur me një shumë të caktuar, dhe në shkallen e dytë pas ankesës, ajo shumë është përgjysmuar, ndërsa me një rast, nga i njejti opoerator ekonomik, më shumë se dy herë është bërë e njtja shkelje, dhe ajo është duke vazhduar, po të kishim mundësinë e gjobitjës së drejtëpërdrejtë, ata do ishin më të ndërgjegjshëm ndaj përpunimit të ligjshëm te të dhënave personale”, thotë Arifi.

Një zarf që do të mbulonte privatësinë e qytetarëve, në mënyrë që ata mos t’u ekspozohen rreziqeve të ndryshme, kushton 1 cent.

Ndryshe, neni 81 i Ligjit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale, përcakton dënimet që pasojnë në rast të shkeljes së dispozitave për sigurinë e të dhënave personale.

Neni 21: Shkelja e dispozitave për sigurinë e të dhënave personale thotë:

  1. Personi juridik ose personi që ushtron veprimtari të pavarur dënohet për kundërvajtje me gjobë prej katërmijë (4.000) deri në dhjetëmijë (10.000) Euro, nëse gjatë përpunimit të të dhënave personale dështon të garantojë nivel duhur për sigurimin e mbrojtjes së të dhënave personale sipas neneve 14 dhe 16 të këtij ligji.
  2. Personi përgjegjës i personit juridik ose i personit që ushtron veprimtari të pavarur dënohet për kundërvajtje me gjobë prej pesëqind (500) deri në dymijë (2.000) Euro për shkelje nga paragrafi 1 i këtij neni.
  3. Personi përgjegjës i organit shtetëror dënohet për kundërvajtje me gjobë prej pesëqind (500) deri në dymijë (2.000) Euro për shkelje nga paragrafi 1 i këtij neni.
  4. Individi dënohet për kundërvajtje me gjobë prej dyqind (200) deri në tetëqind (800)Euro për shkelje nga paragrafi 1 i këtij neni.

Kosova, vendi që po synon integrimin europian, mbetët larg praktikave të vendeve europiane, meqë ato kanë të rregulluar cështjen e zarfimit të faturave, duke përpunuar në mënyrë të dinjitetshme tëdhënat e qytetarëve.

 

 

Lajme

TEST PER MAIN POST PAGE

Published

on

By

this is just a test to see how Gjergji is doing….spolier alert he seems do be doing good.

Continue Reading

Lajme

SKANDAL UFC FEATHERWEIGHT CHAMP KNOCKS OUT PESANT

Published

on

By

UFC Featherweight Super Star Denisa “ANXHELIKA” Axhanela knocks out nje pesant ne MANA BOARD GAMES ne prishtine, presidenti i UFC Prishtina Berti Grorani thot se preferon te goditet nga Francis Nunganu se sa nga Denisa, Co owner i UFC Prishtina edhe Welterweight champ Ari Gojani nuk ka guxuar te flas per incidentin nga frika se Denisa mund ta godas. Fjolla Gjikolli eshte shume e kenaqur me qka ka ndodhur deri tani.

Continue Reading

Lajme

TESTI 2 PER SLIDER HYHYHY

Published

on

By

Continue Reading

Trending