Avioni i parë nuklear, mund të fluturojë nga Londra në Nju Jork për tre orë

Periskopi.com Tech & Auto

I dizajnuar në formën sy hapur është përpjekja për të revolucionarizuar linjën e avionëve supersonik dhe ambiental.

Aeroplani me ngjashmëri kozmike i thirrur si HSP ‘Magnavem’ parashihet të ketë një shpejtësi prej 1.5 Mach ose 1, 852 km/h.

Aeroplani supersonik do të shkurtonte kohën e udhëtimit mes Nju Jorkut dhe Londrës për tre orë, dukshëm më pak sesa aeroplanët e sotëm, raporton “DailyMail”, transmeton Periskopi.

Veçantia e tij qëndron në faktin se ajo liron zero carbon, duke iu falëndëruar reaktorit kompakt të fuzionit që i jep fuqi atij.

Sipas dizajnuerit, Oscar Vinals, i cili shpresoj se do të revolucionarizojë industrinë e aeronautikës, që do të funksionojë kryësisht në një reaktor kompakt të fuzionit (CFR).

Ky reaktor, sipas planeve, do t’i siguronte Magavemit një sasi të jashtëzakonshme të energjisë erlektike të gjitha pa kosto për mjedisin.

Fuzioni bërthamor është proces që funksionon përmes dritës së diellit. Kompakti fuzionar do të imitojë brenda procesit të enës magnetike dhe lëshimin e energjisë nga hidrogjeni në rregullimin e prodhimit të fuqisë që e vënë në përdorim.

Sipas Vinals, ky aeroplan mund të mbajë 500 pasagjerë./Periskopi/

The spaceship-like plans for the HSP 'Magnavem' feature a streamlined ship, capable of reaching a top speed of Mach 1.5 (1,150mph/1,852km/h)

According to designer Oscar Vinals, the craft, which he hopes will revolutionize the aeronautic industry, will run primarily on a compact fusion reactor (CFR)

This fusion reactor that will fuel the ship, the plans say, would provide the Magavem with an incredible amount of electrical energy - all at not cost to the environment

The designs feature a CO2 cleaning system, adding to the environmental benefits of the craft. An internal AI system would optimize the craft's functions, while plasma actuators control the airflow to the wings and over the fuselage

Oscar, from Barcelona, Spain, has been working on the designs for over a year. The chosen name, 'Magnavem,' comes from the latin 'magna avem,' meaning 'big bird'

In total, Oscar Vinals believes his lightweight aircraft could carry some 500 passengers, and due to the technologies he proposes using, the 'Magnavem' can be charged extremely fast

While the craft could theoretically be built today, its designer said, certain technologies are still in the 'embrionary stage,' and so 10 to 15 years of advancements may be needed in order to complete such a flying vessel

Designer Oscar Vinals, 40, said: 'The response has been totally positive. 'I am very happy with this. 'I am most excited about the possibility to use a CFR (compact fusion reactor) with the benefits of inexhaustible power and great amounts of energy production'

It designer envisions the aircraft having a lidar system, which allows the plane to detect areas of turbulence and prevent vibrations

Designer Mr Vinals said: 'We must not forget the possibility of using the plane like a efficient tool to 'clean' the excess of co2 in the atmosphere'

Plasma actuators control the airflow over the supersonic aircraft's fuselage and wings. This could help optimise its performance and help it go faster

The plane has a delta-shaped body with a capacity of 500 passengers. It has four hybrid engines and a CO2 cleaning system located in the rear

The battery storage structure under the fuselage could be made of graphene nanostructures making it ultra-light and strong

 

Shpërndaje në: